LSC Smart Door Sensor -- hacking

Czyli wszystko o niczym ... Przeróbki, dostosowywanie, zmiany oprogramowania
w dostępnych na rynku tanich urządzeniach Smart Home
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

LSC Smart Door Sensor -- hacking

Post autor: SunRiver »

Obrazek

Jak już wiecie zakupiłem onegdaj sporo dziwadeł Smart Home w Actionie i powoli je dostosowuję do swoich potrzeb. Nie jest łatwo , ale też nie jest za trudno. Kolejnym dziwnym wynalazkiem jest LSC Smart Door Sensor i teraz się nieco nim zajmiemy...
Czujnik ten pracuje tradycyjnie na Wifi z aplikacją LSC , ale mi potrzebne jest działanie z moim systemem więc wypadało rozebrać i się z nim zapoznać ...

Obrazek

Urządzenie to jest ładnie wykonane i dość zmyślnie ... Całość zasilają dwie bateryjki AAA, steruje pracą mikrokontroler st8l051f3p6,
który zarządza też energią i odczytuje stan kontaktronu. Działa to w uproszczeniu w ten sposób że układ wybudza się po zmianie stanu
kontaktronu i wtedy zostaje też włączony moduł TYWE3S. Dzięki czemu nie musimy się przejmować specjalnie poborem energii przez ESP8266.

Obrazek

W sumie ST8L wysyła szereg informacji po uarcie do ESP8266 , ale że rozmawia on w języku starotujańskim odpuściłem
zabawy z dostępnym na sieci oprogramowaniem TASMOTA i jak zwykle napisałem swoje ... oczywiście wymagało to drobnej przeróbki układu -- dosłownie dodania jednego połączenia , ale dzięki temu układ działa tak jak chciałem... gdyż odczyt kontaktronu realizuje na ESP8266, zaś ST8L zarządza resztą czego nie widać na razie w układzie ...

Obrazek

Tym sposobem uzyskujemy w ładnej obudowie sprawne urządzenie działające z naszym brokerem i mqtt ... Obrazowo wygląda to tak:

DRZWI Otwarte:

Obrazek

A w MQTT ....

Obrazek

DRZWI Zamknięte:

Obrazek

A w MQTT ....

Obrazek

Gotowe oprogramowanie pojawi się na githubie jak zostanie uporządkowane , tymczasem jest katastrofą poniekąd bazującą na poprzednim sofcie
i ogranicza się do odczytu stanu kontaktronu , który działa następująco .... Gdy magnes jest oddalony występuje na nim stan HI (3V) co sygnalizuje że drzwi zostały otwarte, zaś jeśli magnes jest przyłożony pojawia się stan LO (0V) co sygnalizuje że drzwi są zamknięte. Wiec niema tu nic odkrywczego...

Dzięki temu że zostawiłem resztę układu w spokoju i nie odcinałem ścieżek , ST8L gada po swojemu ale ESP8266 na razie ma to w nosie ...
niemniej ta cześć jest istotna gdyż ST8L odczytuje stan kontaktronu dalej , a zmiana stanu powoduje wygenerowanie komunikatu i włączenie zasilania dla ESP8266 ... niestety ma to pewną niedogodność gdyż całość trwa ok 5s zanim układ się dołączy do sieci i wyśle komunikat... Oczywiście ST8L nadaje też stan baterii co postaram się wydłubać i przesyłać do MQTT , niemniej na tą surową chwilę wszystko działa
prawidłowo. a jak długo wytrzymają paluszki na razie nie wiem ... okaże się to w trakcie działania , choć teoretycznie powinno
dać wymierny wynik w postaci kilku nawet tygodni -- mam nadzieję ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „IoT Hacking”