Przyszło ... odpaliło

Wprawdzie nie Malinka a pomarańczka jednakowoż tez PI wiec jej miejsce tu właśnie będzie ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Przyszło ... odpaliło

Post autor: SunRiver »

Mój egzemplarz Orange Pi PC właśnie przybył ....

Wstępne oględziny już wypadły na plus ... - mianowicie
Zapakowane jest w całkiem ładny i twardy kartonik nieco może za duży, ale nie jest to taka szmata jak w Raspberry Pi3 model B, która ulega wszystkiemu jeszcze w transporcie .... tak to mi się podoba jest twardy i sztywny, choć płytka ma w niej dużo luzu.

Obrazek

Płytka ma ten sam rozmiar co Raspberry pi3B ... oraz zgodne złącze 40pin
i jest niebieska ... w odróżnieniu do zielonej malinki ... oczywiście mogli dać 4x USB jak w malince , a nie 3
z czego jedno jest wykręcone :) -- no dobra dali OTG w formacie uUSB ...

Do 4 rdzeniowego H3 wypadało dorzucić jakąś miedziuchę więc zapodałem, tak dla świętego spokoju.

Obrazek

obok gniazda HDMI widać mikrofon oraz między HDMI a złączem zasilania złącze DEBUG TTL
spoko całkiem miło ... szczególnie podoba mi się to ze OPi PC zasila się ze złącza Power Jack a nie USB.

Etcher'em wypaliłem obraz ze strony Projektu akurat ubuntu ... bo chciałem wykonać próbę
na 16GB karcie SD -- maksymalnie obsługuje 32gb. Odpaliło od strzała ...
Nie odpalałem wprawdzie HDMI gdyż mam co do niego pewne obiekcje, jeśli chodzi o montaż na płytce, ale po dopięciu kabla sieciowego
od razu zaskoczył i nawet działa połączenie SSH :)

Obrazek

Samo Opi nie jest szczególnie rozśmigane diodami, w zasadzie po włączeniu zasilania na chwile się zaświeca dioda
zasilania (czerwona) po czym gaśnie i chwilkę mryga zielona i po starcie świeci i tylko i tyle ...

Obrazek

puki co działa , ale wiele jeszcze nie testowałem ....

Obrazek

Wydaje mi się że cena adekwatna do jakości i możliwości, puki co na plus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Orange Pi PC”