moduł został przylutowany do adaptera pcb HuaMao dla modułów:
>HM-01
>HM-09
>HM-10
>HM-12
>HM-06
>HM-11
>HM-13
W sumie fajnie że jest taki board do którego można pod pasować sobie potrzebny nam moduł :

Jest tak pomyślany że można obsadzić na nim w/w moduły , kondensatorki filtrujące zasilanie, stabilizator 3,3V (1117 33) oraz diodę zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją , a także konwerter poziomów TTL 3,3V na RS232 czyli MAX232. Ja sobie poszedłem na skróty więc
wyprowadziłem tylko listwę goldpin i zamontowałem zworkę zamiast stabilizatora oraz osadziłem HM-13. Później dodane zostały elementy SMD:

Obłożenie elementów na TOP SIDE
>3x100nF
>1xLED BLUE
>1x470R
Dolna strona płytki nie została obłożona gdyż na tą chwile nie ma potrzeby:) Głownie przydaje się dioda LED, która jest podłaczona do
GPIO1 i sygnalizuje pracę układu ..
>miganie -- brak połączenia COM
>świecenie -- połączony COM i gotów do transmisji
Dioda miga jak układ jest tylko włączony do zasilania, więc de'facto nie mamy statusu - Paired /non Paired , bo w obu
przypadkach miga ...

Gdyż jak widać więcej mi nie potrzeba do testów .... Całość została podłączona przy pomocy przewodów do EM-USB-01 z układem FT232RL
ustawionym na 3,3V przez co zasilanie i sygnały mam bez potrzeby stosowania konwersji napięć ...

odpalamy więc terminal i ustawiamy :
>port COM (u mnie COM2)
>Baud Rate: 115200
>Parity: NONE
>DATA Bits: 8
>Stop Bits: 1
Sam moduł niema wielu komend AT głównie tylko nieco konfiguracji i informacyjnych, a oto one:
>AT -- jeśli układ jest gotowy odpowiada OK
>AT+ADDE? -- zwraca adres MAC dla EDR (dla mojego: OK+Get:000E0E020AD5)
>AT+ADDB? -- zwraca adres MAC dla BLE (dla mojego: OK+Get:000E0B020AD5)
>AT+AUTH? -- zwraca stan uwierzytelnienia 0= Not Authentiocation , 1=Must authentication -- defaultowo wartość zwracana = 0,
można samemu zmienić komendą AT+AUTH[parametr] (parametr = 0 lub 1) i tak:
>+AUTH0 włącza tryb bez zabezpieczeń
>+AUTH1 włącza autoryzację połaczenia
AT+ATOB? pobiera i ustawia tryb A lub B -- Defaultowo = 0 gdzie 0 = Not Open ATOB, a 1 = Open ATOB , Komenda jest
powiązana z AT+MODE0 w firmware V209 zmienionym na AT+DUAL -- tryb A(0) = SPP a B(1) = BLE
AT+BAUD? pozwala pobrać i ustawić baudrate dla uart. Defaultowo zwraca: OK+Get:6 = 115200bps. Możliwe opcje :
> = 4800
> = 9600
> = 19200
> = 38400
> = 57600
> = 115200
> = 230400
AT+HIGH? pozwala sprawdzić i ustawić tryb szybkości modułu mamy 2 opcje defaultowo ustawione jest 0 = Balance mode , dostępna
jest jeszcze 1 HIGH Speed mode<
AT+HELP? -- wyświetla adres strony producenta OK+Get:www.jnhuamao.cn trochę bez sensu mogły zamiast tego wyświetlać komendy
AT dostępne dla modułu i informacje o module.</li>
AT+MODE? zwraca i ustawia tryb pracy modułu Defaultowo = 0
AT+MODE0 = tryb transmisji danych (DATA TRANSMITION)
AT+MODE1 = tryb sterowania (REMOTE Control)
AT+NOTI? = zwraca i pozwala wybrac Tryb informacji dodatkowych defaultowo ustawione jest 0 czyli bez Notify , ustawienie 1 włącza
Notify, gdy ustawimy 1 otrzymamy szczegóły operacji:
OK+CONE ======== EDR connect
OK+LSTE ========= EDR disconnect
OK+CONB========= BLE connect
OK+LSTB ========= BLE disconnect
OK+LSTA ========= except disconnect, module will reset after 500 ms.
>AT+NOTP? defaultowo jest również ustawiony na 0 a po właczeniu zwraca dodatkowo adres połaczenia:
OK+CONB:001122334455, OK+LSTB:001122334455
OK+CONE:001122334455, OK+LSTE:001122334455
> AT+NAME? Zwraca nazwę modułu EDR -- defaultowo HMSoft, jednak możliwe jest ustawienie własnej nazwy dla modułu jednak
musi się ona składać z max12 znaków:

ustawienie nazwy robimy tak: AT+NAMESunRiver01 od tej pory nazwa naszego modułu to SunRiver01.
AT+NAMB? robi to samo dla BLE , zmianę wykonujemy tak samo jak wyżej. Przydatne gdyż nasz HM-13 jest dual mode i zgłaszają się
2 rządzenia więc można je rozróżnić po nazwach.
AT+RENEW -- przywraca ustawienia fabryczne
AT+RESET -- restartuje moduł
AT+VERR? -- pokazuje wersję oprogramowania
AT+VERS? -- j/w
AT+STOPE -- zatrzymuje radio EDR
AT+STOPB -- zatrzymuje radio BLE
AT+STARE -- włącza radio EDR
AT+STARB -- włącza radio BLE
AT+IMMB -- przełącza tryb pracy na BLE
AT+IMME -- przełącza tryb pracy na EDR
Do połączenia z komputerem najlepiej użyć dongla ,który można kupić za niewielkie pieniądze.

Jeśli nie zmienimy nazwy to nasz HM-13 jest w systemie Win10 Widziany tak:

W tym wypadku nie wiemy co jest EDR a co BLE

i od razu lepiej prawda ?? W tym momencie mamy do wyboru EDR lub BLE i możemy wykonać połączenie.

Domyślnie kod dostępu to : 1234,
Dla testu sparowałem EDR i w tym momencie mamy dostępne porty COM 6 i 7

Oczywiście nasz HM-13 udostępnia wiele opcji dodatkowych, które mogą być dla nas przydatne i to bardzo :
AT+ROLB? pozwala odczytać rolę jaką ma ustawioną nasz moduł -- defaultowo jest to 0
0 = Pheriperal
1 = Central
Ustawienie roli odbywa się poprzez wpisanie AT+ROLB0 lub 1
Dodatkowo nasz moduł pozwala sterować pinami GPIO ale tych jest mało w HM-1 Dostępne jest jeszcze sporo komend które na tą chwilę nie
wydały mi się przydatne a opis ich znajdziecie w dokumentacji technicznej którą można pobrać tutaj:
(jak znajdę plik to dołaczę)
Na tą chwilę moduł HM-13 dzięki niewielkim rozmiarom i małemu poborowi energii oraz dobrym jak na nasze potrzeby zasięgu , jest niewątpliwie
łakomym kąskiem w naszych urządzeniach pomiarowo-kontrolnych , a nawet w ukłądach sterowania poprzez aplikacje na tablecie czy smartfonie.
Dodatkową atrakcją jest fakt iż nasze moduły są wspierane przez Androida , co pozwala na ich stosowanie w modułach IOT pracujących pod jego
kontrolą. Dlatego też mogę te moduły z czystym sumieniem polecić każdemu amatorowi minimalizmu i BT. Oczywiście pokarzę też bardziej
zaawansowane użytkowanie HM-13 jako samodzielne czujniki czy też inne możliwości drzemiące w posiadanym na pokładzie mikrokontrolerze
z rdzeniem CORTEX-M0.