Pamiętacie jak wspominałem że mój egzemplarz m5Stacka jakoś tak nie do końca się poprawnie zachowuje w kwestii
Automatycznego przejścia w tryb bootloadera ... co nieco utrudniało mi pracę z urządzeniem ...
No cóż zatem należy obejrzeć schemat urządzenia ... i co ??
No interesuje nas fragment odpowiedzialny za zmianę stanów na 2ch pinach ...
GPIO0 oraz EN -- za które odpowiadają 2 tranzystory i sygnały DTR i RTS
\no to popatrzmy ....

Sekcja tranzystorów jest niby OK , NPN tak jak ma być niemniej nie pasują mi te 12K rezystory , ale reset działa
tylko coś się dzieje z GPIO0 jakby nie dostawało sygnału GND ....
hmm...
Widzicie ... znam, doskonale ten układ gdyż chętnie go stosuję nawet na płytce ESP32 SunDUINO ...
całość działa bardzo prosto :
Kod: Zaznacz cały
DTR RTS --> EN IO0
1 1 1 1
0 0 1 1
1 0 0 1
0 1 1 0
i te 12K na bazie to może być za mało , a wg, wyliczeń wychodzi 100K zatem do wymiany ....
Chodzi o rezystory R16 i R19

na fotce już są zdjęte i może być to dla was kłopotliwe bo ich rozmiar to 402
ja u siebie zamontowałem 100K zamiast tych 12K co dali , ale .. zanim podłączyłem całość postanowiłem
jeszcze sprawdzić poprawność połączeń CP2104 bo na schemacie jest błąd ...

jak widzicie ... trzeba się przyglądnąć , gdyż jak pamiętacie tranzystorami sterują sygnały RTS i DTR

Teraz lepiej widać ....
Sygnał RTS jest na pinie 19 układu CP2104, a tymczasem ...
Sygnał DTR jest na pinie 23 układu CP2104, a nie jak go podłączono do 22 na którym jest DSR ... możliwe że to
jest powodem nie do końca sprawnego działania automatu ...
a tak to wygląda na płytce ....

No ale po przeglądzie płytki wszystko się zgadza więc można testować

U siebie jeszcze na wszelki wypadek dodałem przycisk by móc wyzwolić sygnał ręcznie ... który się na tą chwilę tak prezentuje:

Po podłączeniu wszystko działa zgodnie z założeniami , Automatyczne wyzwolenie bootloadera , oraz RESET po wgraniu
programu działa prawidłowo , Wciśnięcie resetu podczas trzymania dodanego przycisku wyzwala bootloader.
Zatem ja się biorę za pisanie kodów na M5 Stacka , a wy ... ??
...:: UWAGA !!!!! ::...
Sterowniki z załącznika załatwiają problemy z flashowaniem M5Stacka !!