Wtyczka do VS Code dla języka GO -- łatwy start Temat rozwiązany

Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Re: Wtyczka do VS Code dla języka GO -- łatwy start

Post autor: SunRiver »

nowa wersja jest już dostępna na Marketplace ,

wersja 0.8.0 wnosi poza poprawkami w działaniu terminala również dużą nowość.
szczegóły i plik instalacyjny oraz obszerna dokumentacja dostępne też na https://github.com/SunDUINO/SunGo-Proje ... ger-relase
a że jeden obraz mówi więcej niż 1000 słów ...

Obrazek
Awatar użytkownika
gufim
Użytkownik

Post autor: gufim »

Brak słów szczęka opadła do samej podłogi super przydatna robota dzięki Sun
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

wersja 1.1.1 -- bo musiałem poprawić tłumaczenia :(

Doszło też sporo nowości ....

1. Generator nagłówków
-- posiada 5 wbudowanych styli i jeden dla uzytkownika custom

Obrazek

2. Metryki kodu
-- podział na funkcje ich ilość linii, liczbę zagnieżdżeń if -- można w palecie CTRL+, ustawić progi
-- sugestie dzielenia kodu ...

Obrazek

3. Notatnik - kodu

-- tworzy plik markdown w folderze .vscode w którym można nanosić notatki dla kodu - todo itd ...

5. Dużo czasu zajęło porządkowanie kodu i paneli ...
--- zmieniłem ikonki w Daschboardzie (HOME) teraz są jednolite za wyjątkiem gophera
--- zmniejszyłem liczbę ikon inline do 3 w widoku projektów przy aktywnym projekcie , który teraz jest widoczny z zieloną ikonką

Obrazek

--- uporządkowałem paletę ustawień wtyczki CTRL+, teraz są pogrupowane dla łatwiejszego operowania

Obrazek

--- Dodałem TreeView z narzędziami - oraz poprawiłem ich tłumaczenie

Obrazek

Miłego użytkowania ...

PS trwają prace nad nową bardziej bajerancką wersją SunMacro PAD v2
Awatar użytkownika
gufim
Użytkownik

Kawał dobrej roboty aż brak słów
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

ostatnio się nieco obijam, ale planuję kilka dodatków i usprawnień do wtyczki które niebawem będą się
pokazywać w kolejnych updatach ....

Co zaplanowałem ?

Spójrzmy na to z perspektywy użytkownika Go – co mu najbardziej przeszkadza lub czego brakuje w codziennej pracy:

1: Wysokie wartości / realna potrzeba:
-- Dual Repository Publisher – umożliwi ustawienie dodatkowego repozytorium gdzie wystarczy jeden klik
żeby wysłać binarkę do publicznego repo, a źródła do głównego.

-- go generate runner – wiele projektów Go używa //go:generate do generowania kodu (mockery, stringer, protobuf).
Zauważyłem brak UI do tego w VS Code

-- Snippet manager – gotowe snippety Go do wklejenia: goroutine pattern, error handling, context, mutex, channel...
wbudowane w kreator lub jako osobny panel

2: Średnie wartości:
-- Dependency graph – wizualizacja zależności projektu jako graf (kto zależy od kogo) na podstawie go.mod
-- Go workspace support – obsługa go.work dla multi-module projektów
-- Build tags UI – wybór build tagów (//go:build linux, debug itp.) przy kompilacji

3: UX / Komfort:
-- Favorite projects – przypinanie projektów do góry listy, obecnie jest tylko lista i pięć ostatnich w HOME
-- Project templates z git – pobieranie szablonów z GitHub zamiast hardkodowanych
-- go doc viewer – podgląd dokumentacji pakietu inline w panelu

4: Bonus:
-- Animowany Gopher - maskotka w stylu spinacza z office z własną osobowością :)

! Wiadomość z: SunRiver
Wykreśliłem z listy zrealizowane pomysły -- Gopher wyszedł przypadkiem, ale to taki miły akcencik.
Awatar użytkownika
gufim
Użytkownik

Bardzo ciekawe i szczegółowe plany rozwoju
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

wersja 1.9.1 już na marketplace ....

szczegóły wydania https://marketplace.visualstudio.com/it ... /changelog

Gofer asystent dodany we wcześniejszej wersji - okazyjnie dostał trochę osobowości :)

Obrazek

I ma charakterek :)

Obrazek

Obrazek

.... to tylko fragment ...
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

kolejna rzecz z listy wykreślona ...

ostatnio się nieco obijam, ale planuję kilka dodatków i usprawnień do wtyczki które niebawem będą się
pokazywać w kolejnych updatach ....

Co zaplanowałem ?

Spójrzmy na to z perspektywy użytkownika Go – co mu najbardziej przeszkadza lub czego brakuje w codziennej pracy:

1: Wysokie wartości / realna potrzeba:
-- Dual Repository Publisher – umożliwi ustawienie dodatkowego repozytorium gdzie wystarczy jeden klik
żeby wysłać binarkę do publicznego repo, a źródła do głównego.

-- go generate runner – wiele projektów Go używa //go:generate do generowania kodu (mockery, stringer, protobuf).
Zauważyłem brak UI do tego w VS Code

-- Snippet manager – gotowe snippety Go do wklejenia: goroutine pattern, error handling, context, mutex, channel...
wbudowane w kreator lub jako osobny panel

-- Dependency graph – wizualizacja zależności projektu jako graf (kto zależy od kogo) na podstawie go.mod
-- Build tags UI – wybór build tagów (//go:build linux, debug itp.) przy kompilacji

3: UX / Komfort:
-- Favorite projects – przypinanie projektów do góry listy, obecnie jest tylko lista i pięć ostatnich w HOME
-- Project templates z git – pobieranie szablonów z GitHub zamiast hardkodowanych
-- go doc viewer – podgląd dokumentacji pakietu inline w panelu

4: Bonus:
-- Animowany Gopher - maskotka w stylu spinacza z office z własną osobowością :)

Tym razem w wydaniu 2.0.0 Dodałem Git templates ...

Obrazek

Dostęp do nowego webview jest zapewniony przez creatora projektów jak i panel narzędziowy SunGO Tools ...
Można korzystać z dedykowanego repozytorium :

Obrazek

Tutaj na git są tylko podfoldery z mlikiem main.go i konfiguracja w index.json działa to tak że po sklonowaniu do własnego projektu
jest tworzona automatycznie - wystarczy tylko uzyć synchronizacji inportów lub kliknąc import all.

Ale można też po wpisaniu url użyć kodu z dowolnego innego repozytorium

Obrazek

Co do obcego repo – zamiast próbować reorganizować cudzą strukturę (która może być dowolna),
zróbiłem to sprytniej:
-- przy cloneCustom pobieramy całe repo do src/ bez zmian, a SunGo tworzy tylko go.mod + .vscode/launch.json wokół.
Ostatecznie dostajemy działającą strukturę, a cały kod jest w src/. Jeśli ktoś sklonuje projekt z podfolderami to i tak trafią do src/
co daje czysty i przewidywalny wynik.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Patrzę na tę trójkę pod kątem wartości vs nakład pracy:

Dependency graph – wizualnie efektowny, ale go.mod w typowym projekcie ma 2-5 zależności. Graf z 4 nodami nie robi wrażenia. Bardziej sensowny byłby dla multi-module workspace.
Go workspace (go.work) – przydatny ale niszowy. Większość użytkowników ma jeden moduł. Nakład duży, użycie małe.
Build tags UI – to jest daily driver który jest trochę sensowy. Każdy kto buduje na Linux/Windows/ARM używa tagów. Teraz trzeba pamiętać flagę, wpisywać ręcznie w terminalu. Jeden checkbox lub dwa w kreatorze builda zmienią workflow.

Niemniej na tą chwilę nie będę wdrażał tych opcji bo się okazuje że będzie więcej rzeczy do zrobienia takich bardziej istotnych:

1. Refaktoryzacja i optymalizacja niektórych elementów kodu
2. Migracja na nowszy node
3. Dokumentacja https://github.com/SunDUINO/SunGo-Proje ... elase/wiki

i w następnych updatach na tym się skupię by korzystanie z wtyczki było przyjemnością i jednocześnie podnosiła komfort pracy.
oczywiście ważny jest także każdy feedback od was użytkowników - bo pozwoli stworzyć wtyczkę jeszcze lepszą

Mam też pewne plany względem maskotki jaką jest gopher mianowicie chce rozszerzyć jego działania i stworzyć:
SunGo Code Review Assistant – panel który analizuje aktywny plik .go i daje konkretne wskazówki w kontekście kodu, nie tylko ogólne porady.

Ma mniej więczej działać tak ten mechanizm:

-- Czyta aktywny plik .go
-- Zwraca przegląd podzielony na kategorie: Błędy logiczne, Wydajność, Go idioms, Bezpieczeństwo, Sugestie
-- Każda uwaga pokazuje konkretną linię kodu + propozycję poprawki
-- Jeden przycisk "Fix this" → wstawia poprawkę do edytora przez applyEdit

Na początek tylko lokalna analiza przez go vet + staticcheck + golangci-lint z ładnym UI zamiast surowego outputu terminala.
Czyli Gopher przestaje być tylko maskotką – staje się aktywnym asystentem który czyta kod.

Później z czasem może podłączę Gophera przez api do któregoś modelu LLM , choć uważam że nie jest to potrzebne.
Niemniej głównym kierunkiem rozwoju będzie samodzielne SunGO Studio, a wtyczka to taki trochę ograniczony poligon doświadczalny.
Ograniczony, bo ogranicza mnie vscode - np nie mogę zrobić interaktywnego freeView a jedynie statyczny. Np Gopher siedzi w panelu.

Co o tym sądzicie ??
Awatar użytkownika
gufim
Użytkownik

Refrakcja super pomysł a co do Gophera wyśmienity pomysł taki asystencik który pomoże
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie w Go. Poznaj prosty i wydajny język od Google”