Książki o Go

(Z Wikipedii) "wieloparadygmatowy język programowania opracowany przez pracowników firmy Google: Roberta Griesemera, Roba Pike'a oraz Kena Thompsona. Łączy w sobie łatwość pisania aplikacji charakterystyczną dla języków dynamicznych (np. Python, Lisp), jak również wydajność języków kompilowanych (np. C, C++)."
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Książki o Go

Post autor: SunRiver »

Jak już wspominałem zakupiłem ebooki o Go w Helionie w promocji by co nieco zgłębić tajniki tego języka, w tym miejscu chciałbym im poświęcić trochę czasu gdyż już je przetrawiłem i jestem w stanie wygłosić jakąś refleksję na ich temat. Oczywiście od razu zaznaczam, ze to moje prywatne zdanie, które powstało na bazie czytania i nabierania jakiejś ogłady z językiem więc może się okazać, że niema ono ani wartości , ani nie wskazuje
na to czy warto czy tez nie zakupić omawiane pozycje. Gdyż nie stanowi ono recenzji pozycji.

Obrazek

Język Go. Poznaj i programuj autorstwa : Alana A. A. Donovana, Briana W. Kernighana
Obecnie jest promocja 50% na ebooka -- w ebookpoint.p l

Po przeczytaniu nie odpowiem wam czy warto kupić choć ja kupiłem i pomimo błędów i literówek których nie będę się tu czepiał jak niektórzy, podczas czytania skupiłem się na treści i przekazywanych informacjach. Choć nie czyta się tak fajnie jak Sapkowskiego czy Ludluma, książka pozwoliła mi oswoić się z językiem i poznać jego składnię oraz w miarę swobodnie poczuć się w kodzie. Zaowocowało to miedzy innymi napisaniem niewielkiego
tutorialu na łamach naszego forum, w którym nie wyczerpałem wszystkich wiadomości jakie pozyskałem. Za regularną cenę bym na pewno nie nabył.
Oczywiście szanowni autorzy dysponują bogatym doświadczeniem i stażem programistycznym i chwała im za dzielenie się wiedzą w sposób w miarę
przystępny. Wiem jak to jest z autopsji, że nie jest łatwo prostym językiem opisać złożoności problemów programistycznych i zawiłości języka.
Niemniej jako Tłumaczenie jest słabo moim zdaniem. Ale jako start poznanie składni oswojenie się z językiem, jeśli nie oczekujemy cudu, a chcemy
co nieco się nauczyć -- funkcję swoją spełnia.

Obrazek

Programowanie w języku Go. Koncepcje i przykłady. Wydanie II autorstwa Mata Rayera
Również na tą pozycję jest promocja 50% w ebookpoint.pl

Ogólnie to tłumaczenie też nie jest idealne, Niemniej w sumie dość rzeczowe, bo jak wiecie warto analizować kody i rozwiązywać
problemy podczas nauki. Ta pozycja od Paktu jest konkretnie nastawiona na napisanie aplikacji zgoła sieciowych bazujących na pakietach NET/HTTP czy korzystanie z Google Cloud Datastore usługi RESTful czy też praca z systemami rozproszonymi . Więc mamy możliwość budowy od zera komunikatora internetowego z obsługą dodawania kont użytkowników i zdjęć profilowych. Poznamy narzędzia do znajdywania nazw domen.
Nawet nauczymy się tworzyć programy do wykonywania kopi zapasowych systemu , czy tworzyć usługi rekomendacji losowych .
Więc publikacja w promce przyda się każdemu zainteresowanemu tą tematyką ... Ja skupiłem się na analizie kodów które są czytelnie
objaśnione. Dzięki czemu można się wiele nauczyć i poznać sposoby na realizację konkretnych przypadków.

Obie pozycje coś wnoszą, zawierają błędy i literówki jak to przy tłumaczeniach często bezsensownie dosłownych wynika. Ale jeśli komuś jak mnie
to nie przeszkadza w wydobywaniu wartościowej wiedzy w promocji wydaje się być warto złapać jako ebook. O ile 1 pozycja może być dobra
dla każdego kto chce poznać język i nauczyć w nim programować o tyle druga skierowana jest bardziej do konkretnej grupy jak np nasz kolega
Xbary gdyż porusza tematykę bliską jego profilowi sieciowemu. Nie czuję się mocno podbudowany przeczytaniem tych pozycji. Czuję lekki posmak
braków. Ale też jestem częściowo zadowolony bo naprawdę szybko wdrożyłem się w Go. Czy warto więc??
I tak i nie... O ile pierwsza pomoże wam poznać język w sumie niewiele więcej, O tyle druga jak pisałem nie każdemu się przyda sucha oprawa
kodów których nie będą pewnie używać .. wiec zasadniczo każdy powinien sam doświadczyć i określić czy to dla niego dobre.
Mi pomogło choc nie czuję się spełniony, ale efekty sami widzicie .
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Re: Książki o Go

Z tego wszystkiego w sumie nie napisałem o 3ciej książce, którą przeglądnąłem dość powierzchownie a jest nią :

Obrazek

Język Go. Tworzenie idiomatycznego kodu w praktyce autorstwa Jona Bodner'a
Która również jest w promocji 50% na ebookpoint.pl

Jest to publikacja O'Reilly i w odróżnieniu od poprzednich 2ch w moim uznaniu zawiera najwięcej treści i doskonale opisane funkcje i składnie języka
Go, jako tłumaczenie nie ustrzegło się od wpadek , ale to porządna lektura warta moim zdaniem zakupu za połówkę. Można powiedzieć śmiało
że z nia start w języku Go jest prosty i udany od postawienia środowiska do pierwszego programu. W przypadku 1 pozycji która tu opisałem ,
zdecydowanie zawiera więcej, znacznie więcej. Oczywiście I tak każdy musi sam podjąć decyzje o wyborze literatury. Ja dokonałem takiego wyboru
w sumie przez przypadek i w sumie tylko 1 bym nie kupił drugi raz ale też nie żałuje nabytku. Wiedza jest wiedzą i każda wnosi coś do nauki.
Język Go. Poznaj i programuj -- zawiera mniej szczegółów i opis jest dość uproszczony wystarczający na początek, później warto sięgnąć po
Język Go. Tworzenie idiomatycznego kodu w praktyce -- w celu zgłębienia tajników i poznania większej ilości szczegółów składni poleceń.
Tak ja to odbieram. I u mnie to podejście zdało egzamin, zwłaszcza że przypadek sprawił ze się Go zainteresowałem , i przypadkiem kupiłem
takie a nie inne pozycje. Ale tą trzecią zakupie też w wersji papierowej.

W sumie dzięki tym 3m pozycjom opanowanie języka w sposób pozwalający na swobodne pisanie mi zajęło ok 1,5 tygodnia, ale to tylko dlatego
że najpierw czytałem , potem próbowałem tworzyć , doczytywałem i w końcu zaskoczyło :)
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Re: Książki o Go

i na koniec już teraz mogę śmiało dodać kolejną książkę o Go
Tym razem mojego Autorstwa , dostępna również na ebookpoint.pl/

Obrazek

Tu oczywiście też nie ustrzegłem, się od błędów, ale po zaaplikowaniu sobie wiedzy z powyższych
Chciałem pokazać Go od innej strony , że ten backendowy i sieciowy język , również doskonale sprawdza się
w Tworzeniu Dem , Gier i innych aplikacji -- > głównie Ebiten , fyne , z domieszką podstaw -- bo tych nigdy za wiele
Chciałem w niej pokazać że ten język nie jest nudny i przyjemnie się w nim pracuje nawet w innym zakresie
niż jest przedstawiony. Wiele rzeczy i kodów w tym z książki znajdziecie też tu na forum.
Chętnie też odpowiem na wszelkie pytania ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „GoLang”