na to czy warto czy tez nie zakupić omawiane pozycje. Gdyż nie stanowi ono recenzji pozycji.

Język Go. Poznaj i programuj autorstwa : Alana A. A. Donovana, Briana W. Kernighana
Obecnie jest promocja 50% na ebooka -- w ebookpoint.p l
Po przeczytaniu nie odpowiem wam czy warto kupić choć ja kupiłem i pomimo błędów i literówek których nie będę się tu czepiał jak niektórzy, podczas czytania skupiłem się na treści i przekazywanych informacjach. Choć nie czyta się tak fajnie jak Sapkowskiego czy Ludluma, książka pozwoliła mi oswoić się z językiem i poznać jego składnię oraz w miarę swobodnie poczuć się w kodzie. Zaowocowało to miedzy innymi napisaniem niewielkiego
tutorialu na łamach naszego forum, w którym nie wyczerpałem wszystkich wiadomości jakie pozyskałem. Za regularną cenę bym na pewno nie nabył.
Oczywiście szanowni autorzy dysponują bogatym doświadczeniem i stażem programistycznym i chwała im za dzielenie się wiedzą w sposób w miarę
przystępny. Wiem jak to jest z autopsji, że nie jest łatwo prostym językiem opisać złożoności problemów programistycznych i zawiłości języka.
Niemniej jako Tłumaczenie jest słabo moim zdaniem. Ale jako start poznanie składni oswojenie się z językiem, jeśli nie oczekujemy cudu, a chcemy
co nieco się nauczyć -- funkcję swoją spełnia.

Programowanie w języku Go. Koncepcje i przykłady. Wydanie II autorstwa Mata Rayera
Również na tą pozycję jest promocja 50% w ebookpoint.pl
Ogólnie to tłumaczenie też nie jest idealne, Niemniej w sumie dość rzeczowe, bo jak wiecie warto analizować kody i rozwiązywać
problemy podczas nauki. Ta pozycja od Paktu jest konkretnie nastawiona na napisanie aplikacji zgoła sieciowych bazujących na pakietach NET/HTTP czy korzystanie z Google Cloud Datastore usługi RESTful czy też praca z systemami rozproszonymi . Więc mamy możliwość budowy od zera komunikatora internetowego z obsługą dodawania kont użytkowników i zdjęć profilowych. Poznamy narzędzia do znajdywania nazw domen.
Nawet nauczymy się tworzyć programy do wykonywania kopi zapasowych systemu , czy tworzyć usługi rekomendacji losowych .
Więc publikacja w promce przyda się każdemu zainteresowanemu tą tematyką ... Ja skupiłem się na analizie kodów które są czytelnie
objaśnione. Dzięki czemu można się wiele nauczyć i poznać sposoby na realizację konkretnych przypadków.
Obie pozycje coś wnoszą, zawierają błędy i literówki jak to przy tłumaczeniach często bezsensownie dosłownych wynika. Ale jeśli komuś jak mnie
to nie przeszkadza w wydobywaniu wartościowej wiedzy w promocji wydaje się być warto złapać jako ebook. O ile 1 pozycja może być dobra
dla każdego kto chce poznać język i nauczyć w nim programować o tyle druga skierowana jest bardziej do konkretnej grupy jak np nasz kolega
Xbary gdyż porusza tematykę bliską jego profilowi sieciowemu. Nie czuję się mocno podbudowany przeczytaniem tych pozycji. Czuję lekki posmak
braków. Ale też jestem częściowo zadowolony bo naprawdę szybko wdrożyłem się w Go. Czy warto więc??
I tak i nie... O ile pierwsza pomoże wam poznać język w sumie niewiele więcej, O tyle druga jak pisałem nie każdemu się przyda sucha oprawa
kodów których nie będą pewnie używać .. wiec zasadniczo każdy powinien sam doświadczyć i określić czy to dla niego dobre.
Mi pomogło choc nie czuję się spełniony, ale efekty sami widzicie .