Odzysk układów FPGA z urządzęń elektronicznych

szeroko rozumiane , od Altery po Xilinx, a także Actel, Cypress, Lattice Semiconductor, QuickLogic.
ODPOWIEDZ
cybersoft
Nowy

Odzysk układów FPGA z urządzęń elektronicznych

Post autor: cybersoft »

Cześć, mam sporo wycofanego sprzętu elektroniczne, który w swoich wnętrznościach zawiera sporo układów FPGA. Zastanawiam się czy jest sens odzyskiwać te układy. Czy ta gra jest warta świeczki czy raczej to już złom.

Dla przykładu:

Altera Stratix EP1S40F1020C5
Altera Flex EPF10K10QC208-4
Altera FLEX EPF6016QC208-3
XILINX VIRTEX-6 XC6VLX240T
Awatar użytkownika
Nefarious
Magyster

Re: Odzysk układów FPGA z urządzęń elektronicznych

Post autor: Nefarious »

Do starych FPGA często producenci porzucają wsparcie. Taki np Spartan VI obsługiwany jest tylko w archaicznym ISE 14.7 który działa już tylko w maszynie wirtualnej. Jak masz chęci do zabawy i nauki to ok ale lepiej zainwestować w naukę nowszych układów które mają wsparcie nowoczesnych narzędzi. Pobaw się układami GOWIN. Za grosze są fajne płytki i możesz za friko dostać licencję od nich przypisaną do kompa karty sieciowej. Mają też dużo IP peryferiów z których sobie możesz poskładać fajny system. Układy Altery też są spoko bo w starym Quartusie II też możesz jeszcze trochę wyklikać. Np działającego niosa
cybersoft
Nowy

Post autor: cybersoft »

Rozumiem Cię. Jednak chodzi mi o to że mam dużo takiego sprzętu z takimi układami. I zastanawiam się czy nie warto odzyskać te układy. Czy może jednak pozwolić im trafić do młynka na elektro-złomie. Tym bardziej że tych układów łącznie będzie z setka.
Awatar użytkownika
Nefarious
Magyster

Post autor: Nefarious »

Możesz odzyskać i spróbować sprzedać. Może ktoś kiedyś będzie chciał reanimować jakiś sprzęt i kupi. Chyba że chcesz dla siebie do nauki, to tak jak wyżej napisałem. Średnio ma to sens. Do nowych projektów bierze się nowe układy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FPGA - field-programmable gate array”