ZigBEE od zestawu do łączności ...

Wszystko o sieciach ZigBEE
głównie układy CC25xx
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: SunRiver »

Moje ulubione układy z radyjkiem ZigBEE i świetnym Stackiem oraz w relatywnie niskiej cenie
pochodzą od firmy Texas Instruments a są to świetne CC2530 ... są to układy typu SoC zawierające


1. Zigu-zigu-zigu-aj-aj-jajjj -- Opis ogólny i potrzebne zabawki
2. ZB-600 -- jeden z lepszych zestawów dla CC2530
3. CC2530 -- łączność i komendy AT
4. SunCC253x Tool -- opis programu mojego autorstwa ułatwiający parametryzację
5. Freeboard ZigBEE sterowanie WS2812 -- prosty przykład w mbed


Mam nadzieję że są to pomocne materiały ... dodatkowo udostępniam skompilowane uproszczone
oprogramowanie dla modułów CC2530 czyli dla coordynatora i rutera, który może też stanowić endpoint.
Dzięki czemu rozpoczęcie prac z sieciami ZigBEE powinno być łatwe i przyjemne ... :)

----------------
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
xbary
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 08 paź 2017, 19:59

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: xbary »

Fajna sprawa, a czasem wymyślam koło od nowa a tu patrz gotowe rozwiązanie, tylko połączyć kabelki i działać.

Pytanie, czy jest możliwość zastosowanie tego stosu i całej topologii połączenia ale np. zamiast anteny-radia , to czy jedno z urządzeń może z koordynatorem/routerem łączyć się np. za pośrednictwem sieci RS485 albo CAN czy UDP?? chodzi o nośnik, system widzi wszystko normalnie ale jedno z urządzeń zamiast radiem to czymś innym się komunikuje.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: SunRiver »

w sieci ZigBEE musi być Coordynator cały czas włączony, ale z czym on gada ...
podobnie jak którykolwiek z ruterów czy endpointów może być podłączony gdzie chcesz ...
w tym przypadku używam jako medium UARTA ....
ale .. :)
Awatar użytkownika
xbary
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 08 paź 2017, 19:59

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: xbary »

acha, bo tak pomyślałem o tych gigantach LoRa co na 5km nadają odbierają :) żeby taki czujownik wpleść do sieci :) np. już istniejącej.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: SunRiver »

:) można to na wiele sposobów zrobić :)
Piotr
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 09 wrz 2018, 15:28

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: Piotr »

Bardzo dziękuję za link. Czy jest możliwość wykorzystując CC2530 uruchomić go jako Router, sprawdzić, czy jest koordynator i ewentualnie przełączyć go w tryb koordynatora?
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: SunRiver »

Niestety ...
niema coordynatora niema sieci .... coordynator musi być by mogłą działać sieć ZigBEE
bez niego nieda rady w żaden sposób nawiązać łączności , pisałem o tym w artach na stronie
jakie są wymagania sieci ZigBEE i jakie ograniczenia mają urządzenia w sieci
Piotr
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 09 wrz 2018, 15:28

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: Piotr »

Wiem, że musi być w systemie dokładnie jeden koordynator. W moim przypadku mam system złożony z kilku niezależnych podsystemów i każdy z nich ma swojego koordynatora. Czasem jednak mogą one współpracować ze sobą i wówczas może być wzajemny konflikt kilku koordynatorów.
W związku z powyższym myślałem o rozwiązaniu, że potencjalny koordynator startował by jako router i sprawdzał, czy jest już koordynator, do którego można by było się przyłączyć. Jeżeli tak, to by się przyłączał, w przeciwnym razie przełączał by się w tryb koordynatora.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: ZigBEE od zestawu do łączności ...

Post autor: SunRiver »

nie spotkałem się z takim rozwiązaniem ...
a współpraca coordynatorów jest mozliwa poprzez gatewaye , jednakże ...
kilka podsystemów jest bezcelowe na jednym obszarze ....
do jednego coordynatora można podpiąć tak wiele urządzeń że bez sensowne jest stosowanie kilku sieci ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZigBEE”