RESET - HACK

IoT Stackable Development module ESP32
Regulamin forum
Dotyczy tylko i wyłącznie M5Stack Development KIT
każdy inny post będzie usuwany ....
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1062
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

RESET - HACK

Post autor: SunRiver »

Obrazek

Pamiętacie jak wspominałem że mój egzemplarz m5Stacka jakoś tak nie do końca się poprawnie zachowuje w kwestii
Automatycznego przejścia w tryb bootloadera ... co nieco utrudniało mi pracę z urządzeniem ...
No cóż zatem należy obejrzeć schemat urządzenia ... i co ??
No interesuje nas fragment odpowiedzialny za zmianę stanów na 2ch pinach ...

GPIO0 oraz EN -- za które odpowiadają 2 tranzystory i sygnały DTR i RTS
\no to popatrzmy ....


Obrazek

Sekcja tranzystorów jest niby OK , NPN tak jak ma być niemniej nie pasują mi te 12K rezystory , ale reset działa
tylko coś się dzieje z GPIO0 jakby nie dostawało sygnału GND ....

hmm...
Widzicie ... znam, doskonale ten układ gdyż chętnie go stosuję nawet na płytce ESP32 SunDUINO ...
całość działa bardzo prosto :

Kod: Zaznacz cały


 DTR   RTS --> EN   IO0
  1     1       1    1
  0     0       1    1
  1     0       0    1
  0     1       1    0

Ja osobiście wolę zastosować mosfety N no ale inne NPN też mogą byc jednakże tu zastosowano tranzystory S8050
i te 12K na bazie to może być za mało , a wg, wyliczeń wychodzi 100K zatem do wymiany ....

Chodzi o rezystory R16 i R19 :) które są tu :

Obrazek

na fotce już są zdjęte i może być to dla was kłopotliwe bo ich rozmiar to 402
ja u siebie zamontowałem 100K zamiast tych 12K co dali , ale .. zanim podłączyłem całość postanowiłem
jeszcze sprawdzić poprawność połączeń CP2104 bo na schemacie jest błąd ...

Obrazek

jak widzicie ... trzeba się przyglądnąć , gdyż jak pamiętacie tranzystorami sterują sygnały RTS i DTR

Obrazek

Teraz lepiej widać ....

Sygnał RTS jest na pinie 19 układu CP2104, a tymczasem ...
Sygnał DTR jest na pinie 23 układu CP2104, a nie jak go podłączono do 22 na którym jest DSR ... możliwe że to
jest powodem nie do końca sprawnego działania automatu ...

a tak to wygląda na płytce ....

Obrazek


No ale po przeglądzie płytki wszystko się zgadza więc można testować :)

Obrazek

U siebie jeszcze na wszelki wypadek dodałem przycisk by móc wyzwolić sygnał ręcznie ... który się na tą chwilę tak prezentuje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po podłączeniu wszystko działa zgodnie z założeniami , Automatyczne wyzwolenie bootloadera , oraz RESET po wgraniu
programu działa prawidłowo , Wciśnięcie resetu podczas trzymania dodanego przycisku wyzwala bootloader.

Zatem ja się biorę za pisanie kodów na M5 Stacka , a wy ... ??

...:: UWAGA !!!!! ::...
Sterowniki z załącznika załatwiają problemy z flashowaniem M5Stacka !!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
xbary
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 08 paź 2017, 19:59

Re: RESET - HACK

Post autor: xbary »

Oj dobry człowieku, mega dzięki.
Pewnie bym stracił tygodnie żeby to znaleźć. Trzeba mieć nadzieje że kolejne wersje M5Stack będą poprawione.
Awatar użytkownika
l3n1n
Administrator
Posty: 357
Rejestracja: 28 paź 2017, 8:46
Lokalizacja: 3M

Re: RESET - HACK

Post autor: l3n1n »

Hehe, powiem tak, 0402 to ja mogę sobie pod mikroskopem pooglądać a nie lutować, dla mnie to jest mission impossible. Dopuszczalny rozmiar to 0805 a wskazany 1206. A niestety mój stack też cierpi na taka przypadłość jak i twój i zaczyna mi brakować cierpliwości przy wgrywaniu softu. Teoretycznie co któryś raz po naciśnięciu przycisku włącznik/reset się udaje coś wgrać ale nie zawsze z pozytywnym skutkiem. To znaczy niby urządzenie zostało zaprogramowane ale nie widać skutku. Nie jest to fajne niestety.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1062
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: RESET - HACK

Post autor: SunRiver »

jest na to rada dorób przycisk jak ja i będzie spokój .. wyczaiłem że to wina sterownika do SILABSA
ale na razie nie wiem jak problem rozwiązać inaczej
Awatar użytkownika
squeez
GRafik
Posty: 156
Rejestracja: 16 paź 2017, 23:52

Re: RESET - HACK

Post autor: squeez »

A tak z ciekawości to 12k chyba nie powinno być problemem, by otworzyć tranzystor przy wzmocnieniu około 100x daje jakieś 27mA na kolektorze w sumie to można by było jeszcze je zmniejszyć do np. 2k by w pełni otworzyć (do nasycenia) tranzystor by działał jako klucz bo taka jego rola a nie wzmacniacz.

No chyba że coś przeoczyłem i pokręciłem :)

Pewnie problemem było podłączenie DSR zamiast DTR. DSR jest chyba wejściem więc nie jest w stanie wysterować bazy.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1062
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: RESET - HACK

Post autor: SunRiver »

Nie u mnie ruszyło przy 100k i działa , nie jest problemem połączenie bo jak napisałem w układzie jest dobrze
Bo bład jest na schemacie w układzie jest dobrze , ale problem jest o dziwo w sterowniku SILABSA , nie zawsze generują się właściwe sygnały na RTS i DTR , sporadycznie mimo że jest RTS niema DTR ... w wyniku czego reset jest , ale niema BOOT
i układ nie wchodzi w tryb programowania , oczywiście problemu niema z układami FTDI ... Silabs zaś nie do końca sie dogaduje z Windows ..
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1062
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: RESET - HACK

Post autor: SunRiver »

W pierwszym poście dodałem sterownik VCP dla CP21xx w wersji 6.7.0.0
z którym działa pod win8 /8.1 i 10 autoreset ...

sprawdź to u siebie ... trzeba całkowicie wywalic inne drivery dla CP i wymysić instalację tej wersji ..
bo windows wie lepiej ... :P
kriftoft@gmail.com
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 02 maja 2019, 17:42

Re: RESET - HACK

Post autor: kriftoft@gmail.com »

Pytanko zielonego:
Co zrobić żeby po resecie nie wracał do trybu programowania?
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1062
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: RESET - HACK

Post autor: SunRiver »

ale samym resecie sprzętowym czy programowym ??
jak programowy to trzeba zmienić drivery dla silabsa , jak po sprzętowym to trzeba sprawdzić tranzystory przy silabsie
dlatego w zasadzie zrobiłem sobie przycisk do resetu żeby zawsze dobrze działało :P
kriftoft@gmail.com
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 02 maja 2019, 17:42

Re: RESET - HACK

Post autor: kriftoft@gmail.com »

to znaczy że bez przeróbki m5 po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu będzie zawsze wchodził w tryb programowania?
ODPOWIEDZ

Wróć do „M5stack”