Leżało toto u mnie, bo nie miałem ani czasu ani możliwości by pobawić się tym cudeńkiem. Jednak w tak zwanym międzyczasie zamówiłem w Chinlandii płytkę, która umożliwia zabawę z tym cudeńkiem, bez tworzenia kablowych pajączków i tym podobnych stworzeń. Płytka przybyła, zobaczyła i zdobyła... wraz z HM-13 moje zainteresowanie i uwagę.

Jak widać żółci bracia na folii nie oszczędzali

Można użyć ja do modułów HM-01, HM-02, HM-09, HM-10, HM12-, HM-16.
Lub, obracając ją na drugą stronę do mniejszych modułów: HM-05, HM-06, HM-07, HM-11, HM-13, HM-17.

Ja tę właśnie stronę wykorzystałem. Dolutowałem dwie diody LED (805) i takiej samej wielkości rezystorki 1K żeby ledy nie "dawały" za mocno po oczach.

Do tego dołączyłem goldpiny według własnych potrzeb i zacząłem zabawę. podłączyłem HM-13 do zasilacza warsztatowego na 3,3V zgodnie z DS.

Dioda LED2 jednostajnie i wesoło zaczęła migać. Wyszukałem urządzenie w Windows 10 i sparowałem z moim laptopem. Nazwa urządzenia to HMSoft. Domyślny pin do sparowania podany w DS to:
8. AT Commands
Factory default setting:
EDR Name HMSoft, Slave role, PinCode 1234
BLE Name HMSoft, Slave role, PinCode 000000
Baud: 115200, N, 8, 1;

Odnalazłem w Menedżerze urządzeń odpowiednie porty COM i już moglem się połączyć przy pomocy SunDEBUnala, czyli SunRiverowego programiku stworzonego do taki między innymi celów w chwili napadu szaleństwa

Ale wracając do modułu HM-13, gdy już mamy go sparowany z komputerem, dioda LED2 przestaje migać i jarzy się jednostajnym światełkiem. Zwieramy piny RX z TX i wysyłamy do naszego modułu komendę AT, która natychmiast do nas wraca, dzięki zwartym pinom Rx/Tx. Widać to na zamieszczonym poniżej zrzucie ekranu.

Teraz przydałoby się połączyć tego BT z jakimś sensownym urządzenie w równie sensownym celu, jednak o tym może trochę później, w dalszej części tych lamerskich wypocin, absolutnie nikomu nie potrzebnych, jednak pozwalający dać upust moim samobójczym instynktom.
CDN (w bliżej nieokreślonym czasie o ile Zielony mnie nie zbanuje za niewybredne żarty ;p).
Dodano po 14 minutach 53 sekundach:
Sun, teraz zauważyłem, że część z tego co napisałem było juz u ciebie na blogu. Weź usuń tego mojego posta.