Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Nasze warsztaty i sprzęt w nich przydatny ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xbary
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 08 paź 2017, 19:59

Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: xbary »

Witam

Chciałem zapoczątkować ciekawą rozmowę, a mianowicie jaki komputer z jakich podzespołów?, którego koszty są w zasięgu przeciętnego spawacza rezystorów. Tak aby re-kompilacja średniej wielkości projektu nie zamulała.
Oczywiście zależy co i w czym kompilujemy, ale to jest przynajmniej dla mnie kolejne dodatkowe narzędzie warsztatowe taki komputer, i nie bardzo każdy chce wnikać co "jak działa pod spodem"

Może na początek ustalmy budżet , mam powiedzmy 1500zł do dyspozycji na sam komputer.

XBary
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Posty: 1004
Rejestracja: 08 paź 2017, 11:27
Lokalizacja: Festung Oppeln
Kontakt:

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: SunRiver »

Powiem ci ze DELL co niedawno kupiłem - 1300pln bardzo ładnie chodzi może nie jest najnowszy
ale jest niewiele gorzej od poprzedniego sprzętu ... radzi sobie dobrze nawet z android studio
więc jak na budżetowe rozwiązanie w stylu -- I7 4790 (4 rdzenie - 8 wątków) i 16GB ram DDR3 - 512GB SSD przyzwoicie się
spisuje .
Awatar użytkownika
elvis
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 30 lis 2018, 17:50

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: elvis »

Ciekawie wygląda intela i3-10100f - niecałe 380zł, a ma 4 rdzenie, pamięć DDR4, nawet namiastkę grafiki. Nie wiem, czy w dokładnie 1300 zł da się zmieścić, ale pewnie coś koło tego za cały, w dodatku nowy komputer by wyszło. Po dołączeniu dysku m.2 powinien śmigać przy kompilacji.
Awatar użytkownika
squeez
GRafik
Posty: 153
Rejestracja: 16 paź 2017, 23:52

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: squeez »

Ja używam obecnie AMD FX 6300, staruszek ale 6 rdzeni 3,5-4,1GHz na allegro dostaniesz za jakieś 200 zeta.

Do tego 16GB RAM i dział od lat niezawodnie. Płytę do tego kupisz też za niewielkie pieniądze, pewnie coś koło 100-150 zł. RAM 2x8 DDR3 - 200 zł
Do tego zasilacz, dysk (grafa często bywa na płycie), pudło ... w tysiaku się pewnie bez problemu zmieścisz.
Awatar użytkownika
xbary
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 08 paź 2017, 19:59

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: xbary »

Warto w celu porównania proponowanych konfiguracji zrobić jakaś metodę która pokaże czas kompilacji. np jakiś przykładowy projekt co pod VS się kompiluje. bo może się okazać że różnice są nie wielkie i nie potrzebne te całe kombinacje z dobieraniem.
Awatar użytkownika
Nefarious
Magyster
Posty: 52
Rejestracja: 17 paź 2017, 10:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: Nefarious »

Ja bym poszedł w jakiegoś xeona. Są spoko tanie plyty pid to i ramy tanie
Awatar użytkownika
elvis
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 30 lis 2018, 17:50

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: elvis »

Awatar użytkownika
Nefarious
Magyster
Posty: 52
Rejestracja: 17 paź 2017, 10:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: Nefarious »

Czyli im więcej rdzenii tym lepiej.

No więc naginając nieco budżet mamy takiego kompa https://www.x-kom.pl/lista/r6hqurrez z nowych części.

6 rdzenii, 16GB RAMu, dyssk SSD240GB, grafika zintegrowana a ajak się dokupi lepszą za tysiaka np 1660 mozna pograć nawet w lepsiejsze gry :)
Awatar użytkownika
elvis
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 30 lis 2018, 17:50

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: elvis »

Zestaw przyzwoity, ja bym tylko proponował dysk podmienić. Płyta obsługuje m.2, więc wstawianie powolnego ssd jest trochę bez sensu. Niewiele więcej kosztuje 4x szybszy m2: https://www.x-kom.pl/p/590679-dysk-ssd- ... nm610.html
Awatar użytkownika
Nefarious
Magyster
Posty: 52
Rejestracja: 17 paź 2017, 10:03
Lokalizacja: Łódź

Re: Najszybszy komputer do kompilatora (?)

Post autor: Nefarious »

elvis pisze: 25 lis 2020, 10:41 Zestaw przyzwoity, ja bym tylko proponował dysk podmienić. Płyta obsługuje m.2, więc wstawianie powolnego ssd jest trochę bez sensu. Niewiele więcej kosztuje 4x szybszy m2: https://www.x-kom.pl/p/590679-dysk-ssd- ... nm610.html
Zgadza się, wrzuciłem w sumie dysk pierwszy z brzegu ale dysk na slot M2 to dużo lepszy wybór.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat”