Dlaczego ciekawa, a no dlatego że rozmiarem i formą przypomina Raspberry Pi zero i na dodatek jest zgodna z popularnymi nakładkami Pi HAT.
Sercem płytki jest układ ESP32-DOWDQ6-v3 z wbudowaną obsługą WIFI 802.11 b/g/n oraz Bluetooth w standardach BR/EDR oraz BLE 4.2.
Ponadto podobnie jak raspberry Pi Zero płytka może być zasilana z USB oraz zawiera pełne wsparcie zasilania akumulatorkami o napięciu 4.2V
wraz z wbudowaną ładowarką. Co nie jest bez znaczenia w przypadku konstrukcji bezprzewodowych zasilanych bateryjnie.

Krótka charakterystyka:
-> 40 pinowe złącze GPIO zgodne z formatem Raspberry PI
- ->Płytka drukowana rozmiarowo i złączowo zgodna z Raspberry PI Zero
-> układ SoC ESP32-DOWDQ6-V3 posiadający 2 rdzenie Xtensa LX6 pędzone 240MHz, 540Kb SRAM, 448Kb Flash dodatkowo wspomagany przez:
----> PSRAM 8MB
----> FLASH 4MB
-> układ CP2102 do komunikacji i programowania
-> układ zarządzania ładowaniem CS8501
-> mikrofon cyfrowy MSM261S4030H0R
-> układy zarządzania zasilaniem:
----> RT9166A-28PXL
----> RT9193-33
----> RT9166A-12PXL
-> 4 diody LED
----> PWR - wskaźnik ładowania
----> LED - kontrolka PWM
----> DONE - wskaźnik pełnego naładowania akumulatora
----> CHG - wskaźnik ładowania
-> Gniazdo karty SD
-> złącze zewnętrznej anteny IPEX
-> złącze kamery w interfejsie DVP
GALERIA PŁYTKI:

Pełna specyfikacja i opis ESP32 One Kit
Rozmieszczenie elementów na płytce :

Opis pinów :

Strona Wiki projektu ESP32 One , na której znajdziecie dodatkowe informacje.
Płytka jak wiec widać jest bardzo zmyślna i ciekawa, mój egzemplarz dotrze do mnie w poniedziałek, zakupiony w Botlandzie w zestawie bez kamerki gdyż tych akurat chwilowo mi nie brakuje
układów kontrolowanych głosem lub dźwiękiem jednocześnie uatrakcyjniając tym samym budowane przez nas systemy IoT wyposażone choćby
w rozpoznawanie mowy czy inne metody przetwarzania głosu, a kamerka na pewno pomoże w rozpoznawaniu obrazu.
Linki do zestawów :
ESP32 One KIT CAM
ESP32 One KIT
Mam nadzieję, że was zainteresowałem tym produktem.