Oczywiście Liczników jest mnóstwo w różnych cenach , nas powinny interesować zwłaszcza te programowalne.
Ja dysponuję takim juz trochę Vintage urządzeniem z końca lat 60-siątych , ale to wcale nie dyskwalifikuje go w pomiarach.

Dziś na jego właśnie na jego przykładzie chciałem wam pokazać kilka przydatnych pomiarów jakie można takim sprzętem wykonać.
...:: Pomiar Częstotliwości ::...
Pomiar częstotliwości sygnału jest jednym z podstawowych pomiarów wykonywanych podczas napraw lub uruchamiania urządzeń
zwłaszcza radiowych , ale nie tylko . Oczywiście możemy dokonać pomiaru oscyloskopem , ale urządzenie jak prezentowane wyżej
może znacznie nam ułatwić pracę .
1. Przygotowanie sprzętu do pomiaru:

---> włączamy urządzenie i ustawiamy Sample Rate na pozycji najniższej (potencjometr z włącznikiem)
---> przełącznik FAST - NORM - HOLD ustawiamy w pozycji NORM
---> przełącznik FUNCTION ustawiamy w pozycji RATE
---> przełącznik STORAGE ustawiamy na ON
---> przełączniki SLOPE, ATTENUATOR i AC-DC ustawiamy zależnie od wymagań sygnału którego częstotliwość będziemy mierzyć
( jak wyżej widzicie u mnie jest to kolejno : + , 1 , DC -- czyli zbocze narastające , Tłumienie x1 , prąd stały)
---> przełącznikami MULTIPLIER i N ustawiamy rozmiar bramy (GATE) -- w tym wypadku Mnożnik ustawiłem na 10 zaś N 00000
2. Pomiar sygnału
Teraz możemy do wejścia podłączyć badany sygnał
Na potrzebę tego opisu użyję generatora Funkcyjnego gdzie ustawiam prostokąt 0-3V 10KHz z wypełnieniem 50%

(jak widać wyżej na oscyloskopie)
a teraz podaję sygnał do naszego licznika ...

I na liczniku mamy 10000 Hz ...
Oczywiście pomiar mamy w czasie rzeczywistym więc natychmiast widać każdą wartość ...
I tym sposobem zmierzyliśmy częstotliwość sygnału ...