Mam do zrobienia projekt: w pewnym urządzeniu jest plastikowy pojemnik z wodą. Moim zadaniem jest zrobienie czujnika, który będzie sprawdzał, czy poziom wody jest większy od poziomu minimalnego. Na razie założenie jest takie, że będzie jeden czujnik.
Kombinuję, żeby użyć sprzętowego sensora dotykowego. O ile dobrze wiem, sensory te wyłapują obecność wody podobnie, jak dotknięcie palca.
Moje pytanie: czy wykorzystanie w ten sposób sensora dotykowego ma sens? A jeśli nie, jak to zrobić?
Wiem, że są gotowe czujniki, ale chcę to zrobić sam (z Waszą pomocą).
To mój pierwszy projekt na mikrokontrolerze 32-bitowym. Nie ukrywam, że jest dla mnie ważny, ponieważ wiąże się z dużymi profitami (zmiana stanowiska pracy). Liczę, że z Waszą pomocą uda mi się ujarzmić te procki.
Aha, prototyp urządzenia mam wykonać na płytce STM32F0 Discovery, na której jest procesor STM32F051R8T6
STM32F0 Discovery - bezdotykowy czujnik poziomu cieczy
- Marhef
- Użytkownik
- Kontakt:
- SunRiver
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: STM32F0 Discovery - bezdotykowy czujnik poziomu cieczy
można zastosować :
-- pływakowy czujnik cieczy
-- czujnik cieczy
-- czujnik optyczny
jest jeszcze opcja najprostsza
w okolicy dna 1 elektroda , druga w miejscu jakie ma być poziomu cieczy ...
jak obie zanurzone = 1 j
musiałbyś wiedzieć jaki zbiornik wtedy mniej wiecej mozna dojść i dobrac co bedzie lepsze
-- pływakowy czujnik cieczy
-- czujnik cieczy
-- czujnik optyczny
jest jeszcze opcja najprostsza
jak obie zanurzone = 1 j
musiałbyś wiedzieć jaki zbiornik wtedy mniej wiecej mozna dojść i dobrac co bedzie lepsze
- SunRiver
- Użytkownik
- Kontakt:
- squeez
- GRafik
Jaki to będzie uC to bez znaczenia problemem pierwszym jest dla ciebie czujnik jako hardware.
Nie wiem o jaki sensor dotykowy ci chodzi, pojemnościowy "touch sensor" jak np. TTP223 czy bardziej o rezystancyjny czujnik nacisku.
Tu raczej by się sprawdził ten drugi a do pomiaru wykorzystać mostek pomiarowy.
Ale to też zależy od aplikacji, jeśłi to coś jest nieruchome to by się sprawdziło ale, jeśłi zbiornik jest w ruchu to będą błędy pomiarowe.
Najprostsze rozwiązanie jaki mi przychodzi do głowy to skopiowanie tego co jest w samochodach w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.
W moim aucie jest tak że w zbiorniczku jest pływak, pewnie z jakimś magnetycznym materiałem w kształcie cylindra wewnątrz jest sonda czujnika przy czym sama sonda nie ma kontaktu z płynem. W zbiorniku jest jak by "kieszeń".
Można do tego użyć też np. czujnika indukcyjnego a pływak może mieć metalową blaszkę, jeśli zbliży się na odpowiednią odległość czujnik to wychwyci.
Wiele też zależy co to za płyn, woda czy coś paskudnego
Na upartego to można skopiować spłuczkę z WC tam też jest pływak i dźwignia
tyle że zamiast odcinać mechanicznie dopływ wody może naciskać przycisk czy też zamykać okienko transoptora szczelinowego.
Opcji jest masa
Nie wiem o jaki sensor dotykowy ci chodzi, pojemnościowy "touch sensor" jak np. TTP223 czy bardziej o rezystancyjny czujnik nacisku.
Tu raczej by się sprawdził ten drugi a do pomiaru wykorzystać mostek pomiarowy.
Ale to też zależy od aplikacji, jeśłi to coś jest nieruchome to by się sprawdziło ale, jeśłi zbiornik jest w ruchu to będą błędy pomiarowe.
Najprostsze rozwiązanie jaki mi przychodzi do głowy to skopiowanie tego co jest w samochodach w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.
W moim aucie jest tak że w zbiorniczku jest pływak, pewnie z jakimś magnetycznym materiałem w kształcie cylindra wewnątrz jest sonda czujnika przy czym sama sonda nie ma kontaktu z płynem. W zbiorniku jest jak by "kieszeń".
Można do tego użyć też np. czujnika indukcyjnego a pływak może mieć metalową blaszkę, jeśli zbliży się na odpowiednią odległość czujnik to wychwyci.
Wiele też zależy co to za płyn, woda czy coś paskudnego
Na upartego to można skopiować spłuczkę z WC tam też jest pływak i dźwignia
Opcji jest masa
- squeez
- GRafik
Zasada działania rozwiązania które próbowałam nieudolnie opisać jest mniej więcej taka jak na tym obrazku: https://www.efxkits.co.uk/wp-content/up ... 4/07/6.jpg
Jest to o tyle dobre że czujnik nie ma kontaktu z cieczą, która może mieć różną temp. ciśnienie, właściwości chemiczne czy też potencjał elektryczny itp.
Jest to o tyle dobre że czujnik nie ma kontaktu z cieczą, która może mieć różną temp. ciśnienie, właściwości chemiczne czy też potencjał elektryczny itp.
-
martiino
- Użytkownik
Zamiast kontaktronu można by było zastosować czujnik Halla, przy odpowiedniej konstrukcji można odczytywać dokładny poziom cieczy.
- Marhef
- Użytkownik
- Kontakt:
Dziękuję za podpowiedzi.
Widzę, że nie doprecyzowałem... a mam o to pretensje do innych.
Może zacznę jeszcze raz:
Mam plastikową, płaską butelkę z czystą wodą. Potrzebuję, w sposób jak najtańszy zrobić czujnik, który sprawdzi tylko, czy jest pod wodą.
Jako, że miejsca jest niewiele, zmieści się tylko mała płytka z procesorem (jeszcze nie wiem, jakie konkretnie będą wymiary).
Chciałbym zrobić coś w tym stylu. Myślicie, że to działa na zasadzie sensora dotykowego?
Widzę, że nie doprecyzowałem... a mam o to pretensje do innych.
Może zacznę jeszcze raz:
Mam plastikową, płaską butelkę z czystą wodą. Potrzebuję, w sposób jak najtańszy zrobić czujnik, który sprawdzi tylko, czy jest pod wodą.
Jako, że miejsca jest niewiele, zmieści się tylko mała płytka z procesorem (jeszcze nie wiem, jakie konkretnie będą wymiary).
Chciałbym zrobić coś w tym stylu. Myślicie, że to działa na zasadzie sensora dotykowego?
- SunRiver
- Użytkownik
- Kontakt:
Sorki że teraz odpisuję , ale przemawia do mnie ten fluid sensor zwłaszcza że mam do zorganizowania coś podobnego w kwestii zanurzenia
jednostki pływającej ...
jednostki pływającej ...