Stary smartfon --- drugie życie

wiele projektów w sektorze elektronicznym może być zaprojektowanych z myślą o redukcji elektrośmieci. To podejście Lothar Team'u, które koncentruje się na minimalizowaniu wpływu elektroniki na środowisko i minimalizujemy ślad węglowy. Nasze otoczenie pełne jest urządzeń elektronicznych, które można użyć inaczej tym samym zamiast wyrzucać dajemy drugie życie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Stary smartfon --- drugie życie

Post autor: SunRiver »

Rozwój technologii pędzi, jak oszalały. Ciągle chcemy czegoś nowego szybszego ... a co za tym idzie producenci
prześcigają się w zaspakajaniu naszych potrzeb. I oczywiście coś za coś nowe nie jest specjalnie trwałe, a stare
ostatecznie staje się źródłem szkodliwych odpadów.

Kiedyś u zarania dziejów telefonów gsm ... jako modemów do instalacji alarmowych (były dedyki ale cena powalała słonia)
używałem starych noki i Siemensów ... oczywiście wiadomo, że takie coś musi być cały czas zasilane, a akumulator nie był
wysokich lotów i niestety zostawianie takiego zestawu na zasilaczu z baterią było pomyłką. Niemniej łatwo mona było sobie poradzić
z problemem podpinając zasilanie do zacisków baterii. Wczesne smartfony z wyciągalną jeszcze w miarę baterią też były na to podatne.

Ale powoli dojdziemy do sedna sprawy.

Wyobraźmy sobie sytuację coraz bardziej zwłaszcza u nas elektroników amatorów prawdopodobną.
Budujemy system smart home ... i potrzebujemy jakiegoś domowego centrum zarządzania ... ok możemy w domu
korzystać z naszego smartfonu, a inni domownicy?? a czy nie wygodniej np mieć taki panel HMI czy coś w tym rodzaju ...

Owszem możemy sobie zrobić na malince czy podobnym. Ale w szufladzie leży sobie stary smartfon , padła mu bateria, ale po za tym jest całkiem
spoko i na androidzie łatwo coś sobie naskrobać ... czemu go nie użyć??

Ano, bo jest kłopotliwa z nim sprawa .... na samej ładowarce nie będzie działał, zostawienie w ładowarce z baterią ... grozi
wypadkiem, zaś podłączenie zasilania pod piny baterii też nic nie dają odpala na chwilę wiec kosz ....
a co tam zaśmiecajmy planetę jeden smartfon nikt nie zauważy.

Tymczasem jest nadzieja .... da się używać bez baterii

Ja w swoich szpargałach miałem akurat jakiegoś Huaweia P8 Lite ... bateria spuchła nieco i zero trzymania ...
postanowiłem pokombinować .... okazuje się, że rozwiązanie jest proste ...

--- potrzebujemy starego smartfonu
--- nożyka
--- lutownicy
--- potrzeby zrobienia takiego cuda

No więc co rozbieramy smartfon. wyjmujemy baterię
Teraz musimy dostać się do złącz samego pakietu Lipo wiec delikatnie odwijamy zabezpieczenia od strony złącza
jak już mamy dostęp do kontrolera baterii miernikiem sprawdzamy, gdzie jest plus i zaznaczamy.
Teraz musimy delikatnie odciąć blaszki pakietu od elektroniki tak by nie uszkodzić torebki pakietu.

Ufff udało się .. możemy bezpiecznie baterie utylizować (w przeznaczonym miejscu)
kontroler jest nam potrzebny ... bo ma typowe złącze pasujące do płyty i dodatkowo pozwoli nam oszukać system androida
i jego obwody zasilania.

Nasza typowa bateria ma 3.7V w p8 na zaciskach jest 3.95 za kontrolerem, czyli w płycie 3.72, ładowanie 4.89V
zatem lutujemy przewody do punktów, gdzie był podpięty pakiet lipo. i wpinamy tak spreparowany układ do płyty w smartfonie.

Obrazek

ze względu na to, że u mnie były napięcia jak wyżej postanowiłem zaryzykować i podłączyłem się pod zaciski 5V na Wrover Kicie zasilanym z USB
500mA i to nie całe, bo troche połknie płytka z ESP32 ... nie powinno go ubić ... ostatecznie i ak jest tam 4.98V więc względem napięcia
ładowania niewielka różnica ... i odpalamy ...

Obrazek

TA DAM .... działa ... i mamy Kolor LCD, Dotyk, wifi, BT (i ram nie brakuje) i GSM ... do wykorzystania choćby jako bramka powiadomień GSM
Gotywy center możemy zapodać, gdzie nam trzeba np. u mnie został zamontowany tak ...

Obrazek

i mam podgląd na parametry w domu i możliwość sterowania z miejsca, gdzie spędzam sporo czasu...

Może wiec warto dać drugie życie smartfonowi ... i być ECO ??

Foreste może to rozwiązuje twój problem, radia, pogodynki zegarka?? Hi Hi Hi .....
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Re: Stary smartfon --- drugie życie

taka ciekawostka związana z tym modem smartfonu ....
poziom "baterii" spada mimo zasilania tym samym napięciem o tej samej mocy..
Wygląda na to, że kontroler baterii ma tak zaprogramowany cykl życia --

Obrazek

że maksymalnie z włączonym ekranem jak u mnie cały czas, działa ok 72h po czym zgłasza rozładowanie i się wyłącza
(oczywiście moduł reaguje na ładowanie (ale niema co ładować :P) ...

Obrazek

oczywiście wystarczy zrestartować smartfon i "bateria" jest magicznie w pełni naładowana :)

Obrazek

Teoretycznie to żaden kłopot u mnie, mam go pod ręką wiec jak mi sygnalizuje rozładowanie to mogę sobie zrestartować ...
, ale trzeba wybiegać naprzód założeniom np gdy mnie nie będzie w domu dłuższy czas, a używam go też jako kamera IP
albo ktoś z was może nie mieć dostępu ot tak i pilnowanie np panelu w sąsieku czy innej drewutni, żeby restartować co 3 dni
trochę bez sensu ....

Więc w tym wypadku rozwiązaniem jest dolutowanie kynarem 5 V z naszej spreparowanej "baterii" do VCC gniazda USB,
co spowoduje, że nasz smartfon będzie cały czas zasilany bez przerw jakby był z baterią w ładowarce, ale bez niebezpieczeństwa
jakie powoduje tak używany pakiet Lion.
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

Tu macie jeszcze taki fajny filmik na temat zasilania bez zasilania ... znaczy baterii :)

Awatar użytkownika
maras52
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: maras52 »

No panocku zamajstrowałem wczoraj w P9Lite 2017 te 5V jako ładowanie, gdzie bateria to 3.8V z przetwornicy i no doopa, dalej drenuje "baterie" wolniej niż bez "ładowania" ale jednak drenuje :|
Zdravim
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

ciekawe ... u mnie trzyma się na poziomie 85% cały czas, może diodak nie taki ?? za niski prąd na złaczu baterii ??
Awatar użytkownika
maras52
Użytkownik
Kontakt:

Zasilacz 5V 2A podane na USB i bypass do stepdown'a na LM2596 3.8V i od wczoraj zdoiło do 9% :H
Zdravim
Awatar użytkownika
SunRiver
Użytkownik
Kontakt:

ja nie dawałem ldo tylko 5V 2,5A na ładowanie i przez diodę do płytki baterii wychodzi jakieś 3,7V ~2.A od miesiąca się na p8
trzyma na poziomie 85% cały czas bo stary p8 pracuje jako WallPanel
Awatar użytkownika
maras52
Użytkownik
Kontakt:

A więc od prawie tygodnia po modzie "bateria" wisi na 2% - czyli obstawiam feature/bug systemowy :oops:
Zdravim
ODPOWIEDZ

Wróć do „EkoTronika”