A na jakim Debianie? sprawdź testinga tam są zdecydowanie nowsze pakiety.
Poza tym nie wiem o jakim sofcie piszesz ale zazwyczaj można samemu kompilować jak nie ma w repo. Czasami są też zewnętrze repozytoria dla różnych dystrybucji.
Więc bez konkretów ciężko też o konkretną odpowiedź.
Możesz też spróbować Ubuntu, wywodzi się z Debiana i ma nowsze wersje niż wydanie jego stabilne a niekiedy i testing (cykl wydawniczy jest 2 razy do roku).
Na jakiej dystrybucji Linuxa najlepiej pracować?
- squeez
- GRafik
- squeez
- GRafik
Re: Na jakiej dystrybucji Linuxa najlepiej pracować?
Ja na codzień używam testinga Debiana ale nie robię nic na STM32MP1.
CubeMX działa choć go nie używam ale kiedyś instalowałem żeby zobaczyć i działał.
Weź też pod uwagę że kopiowanie bez myślenia może być kiepskim pomysłem, ten link co podałeś opiera się na ubuntu 18.04 czyli ponad dwa lata temu.
Od tego czasu mogło się wiele zmienić więc np, wówczas jakiś soft mogł być w wersji 4.7 teraz może być w np. 6.2 i próba instalacji starego może okazać się kłopotliwa jeszcze pół biedy jak wiesz co robisz gorzej jak nie
Więc radziłbym ci poszukać bardziej aktualnego poradnika i z niego skorzystać albo robić z głową czyli nie ślepo kopiować polecenia ale sprawdzić w jakich obecnie są wersjach, niekiedy zdarza się też, że jakiś soft wymieniany jest na inny itp.
CubeMX działa choć go nie używam ale kiedyś instalowałem żeby zobaczyć i działał.
Weź też pod uwagę że kopiowanie bez myślenia może być kiepskim pomysłem, ten link co podałeś opiera się na ubuntu 18.04 czyli ponad dwa lata temu.
Od tego czasu mogło się wiele zmienić więc np, wówczas jakiś soft mogł być w wersji 4.7 teraz może być w np. 6.2 i próba instalacji starego może okazać się kłopotliwa jeszcze pół biedy jak wiesz co robisz gorzej jak nie

Więc radziłbym ci poszukać bardziej aktualnego poradnika i z niego skorzystać albo robić z głową czyli nie ślepo kopiować polecenia ale sprawdzić w jakich obecnie są wersjach, niekiedy zdarza się też, że jakiś soft wymieniany jest na inny itp.
- elvis
- Użytkownik
Re: Na jakiej dystrybucji Linuxa najlepiej pracować?
Jak chodzi o stm32mp1 to Debian powinien bez problemu działać. Problemem nie jest sama dystrybucja, ale próba używania SDK kompilowanego w innej wersji. Po prostu trzeba sobie SDK samemu skompilować - wtedy będzie działało. Inna sprawa, że wcześniej lub później i tak pojawią się problemy z wersjami, ale na to jest prosty sposób: zamiast dobierać dystrybucję do projektu użyj dockera. Możesz mieć wtedy dowolny system, a SDK odpalasz np. z bibliotekami Ubuntu 18.04.