jednakże by to móc zrobić musimy wiedzieć co gdzie jest na płytce i właśnie o tym jest ten wpis.

Jak już wiecie można programować naszą płytkę na wiele sposobów, i w wielu środowiskach , więc każdy znajdzie coś dla siebie
i co mu odpowiada , tu w sumie mogę skupić się na tą chwilę na 2ch możliwościach bowiem na uwadze mam szybkie sprawdzenie działania płytki,
ale najpierw musimy nieco poznać szczegółów
DIODY LED
Jak każda szanującą się płytka musi i nasza mieć kilka diodek , wiec znajdziecie tu 3 diody dla użytkownika :
>RED
>GREEN
>BLUE
Zostały umiejscowione na płytce w formie krzyżyka bowiem wydawało mi się, że będzie to taki całkiem fajny wizualnie układ ...

ta czwarta dioda to dioda zasilania
ale żeby użyć naszych trzech LED'ów dobrze wiedzieć na jakich pinach są poszczególne diody. Najlepiej zobrazuje to fragment schematu.

ale dla lepszej czytelności zrobimy to ładnie takim screenem :

Tak wiem wielu zapewne będzie uważać, że powinienem dać diodę RGB ale naprawdę tak mi się bardziej podobało
16 BIT DAC PT8211
Ten niewielki układzik korzysta z interfejsu I2S , posiada 2 kanały co idealnie współpracuje z 2 kanałowym wzmacniaczem o mocy 3W
co powinno pozwolić na generowanie czystego dźwięku.

Na schemacie w zasadzie interesuje nas tylko DAC więc prezentuje się on następująco:

jak więc widać I2S używa pinów IO35, IO33, IO34.... zaś wyjście DAC czyli R/L Chanel do naszego wzmacniacza PAM :

Niema tu wiec żadnej filozofii a 16 bitowy DAC zapewni odpowiednią jakość odtwarzanego dźwięku
i pozwoli w niektórych projektach cieszyć nasze ucho.
KARTA SD
Czym jest dziś projekt bez gniazda karty SD ... tak ceny są tak niskie , a łatwość użycia i duża pojemność powodują, że jest to niemalże obowiązkowy element wyposażenia każdej szanującej się płytki developerskiej

Używa ono SPI i na schemacie wygląda to następująco :

Jako uzupełnienie pozostaje tylko wrzucić i pokazać dostępny opis pinów dla naszego modułu co również znacznie ułatwi pracę z Sipeed M1W.

Oczywiście domyślam się iż możecie czuć pewien niedosyt informacji , spowodowany brakiem kodów jakimi można
przetestować przedstawione elementy, ale zarówno microPython jak i Arduino dla Sipped MAIX zawierają przykłady.
Opis instalacji również znajdziemy w sieci wiec niema z tym kłopotu żadnego, a więcej informacji i być może przykładów znajdziecie na naszym forum gdzie być może koledzy testerzy będą mieli ochotę opisać i podzielić się swoimi bojami z płytką ..
Dla tych co chcieliby testować moduł pod ARDUINO znajdą co trzeba na moim githubie gdzie jest też aktualizowany wpis
boards i dodany wariant płytki. Informacyjnie tez zaznaczam że płytka SunM1W-DEVEL pod arduino udostępnia pełne 16MB Flash ,
ale nie przetestowałem tego jeszcze jak to zniesie sam bohater Ken DRUT
Github MaixDuino
a wszystkich chętnych do rozwijania tej gałęzi zapraszam do wspólnej pracy.
Miłej zabawy...